29 Mart 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
GenelSeminer

Hz. Peygamber ve İlk Namaz

Derneğimiz tarafından düzenlenen “Hz. Peygamber ve İlk Namaz isimli” seminer İ.Ü. İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi AB Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez hocamız tarafından verildi.

Hocamız “Cahiliye Arapları Namaz Kılar mıydı?” isimli yeni çıkan kitabı bağlamında öncelikle kitabın çıkış hikayesini anlattı. Müsteşrikler/Oryantalistler ve son dönemde tarihselciler tarafından ortaya atılan bazı iddialara kısaca cevap verdikten sonra “Salat” kavramı üzerinde durdu. Türkçede namaz olarak karşılık verdiğimiz “Salat” kavramı ibadet, namaz da dahil olmak üzere çeşitli anlamlara geldiği ifade edildi. Müşriklerin ibadetlerinin Kabe’yi tavaf ederken el çırpma ve ıslık sesinden ibaret olduğu, kıyamı, rükusu, secdesi olan bir ibadet şeklini bilmedikleri tarihi vesikalardan anlaşılmakta olduğu beyan edildi.

Hz. Muhammed’in “OKU” emrini aldığı evine gittiği ve Hz. Hatice’nin yatıştırıcı sözlerinden sonra Cebrail’in abdest almayı ve namaz kılmayı öğrettiği ve ilk defa Peygamberimizin imametinde Hz. Hatice ile namaz kıldığı rivayetlerden anlaşılmaktadır.

Seminer soru faslının bitmesi ile sonra erdi. Hocamız kitabını imzaladı.

Programa ait videoyu izlemek için tıklayınız! 1.bölüm 2.bölüm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.