28 Nisan 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
Genel

Ezberden Şiir Okuma Yarışması

ezberden şiir okuma yarışması

PUSULA ÇOCUK KULÜBÜ MEHMET AKİF’İN  VEFAT YILDÖNÜMÜ ANISINA EZBERDEN ŞİİR OKUMA YARIŞMASI DÜZENLİYOR…

Bilindiği gibi 27 Aralık tarihi Mehmet Akif merhumun vefat yıldönümü… Latin harflerinin kabulü ve dildeki reformlar (!) neticesinde maalesef dilimiz kadükleşmiş ve günlük 100–200 kelime ile konuşur hale getirildik. Bırakın 100 sene öncesini 10–20 sene öncesinde yazılanları dahi anlamakta zorlanabiliyoruz.  Bir milleti medeniyetinden koparmanın en kestirme ve etkili yolu dil üzerinden yapılandır.

Mehmet Akif’in vefat yıldönümünü anısına başta Mehmet Akif olmak üzere Necip Fazıl Kısakürek, Arif Nihat Asya, Abdurrahim Karakoç, Yahya Kemal Beyatlı ve Osman Yüksel Serdengeçti’nin şiirlerinden oluşan dörtlükleri öğrencilerimize ezberletelim. Çünkü şiir ezberlemek zihni açar, bazı kelimeleri anlamasak ta kelime hazinemizi artırır. Siz ebeveynlerden ricamız çocuğumuzun ezberine yardımcı olmanız ve de bilmediği kelimeleri sözlükten öğrenerek şiiri birlikte tahlil etmenizdir. Duamız, Mehmet Akif gibi mümtaz şahsiyetinin çocuklarımıza da sirayet etmesidir.

Ödüllü ezberden şiir okuma yarışması takvimi

15–16 Aralık şiirlerin dağıtılması

22–23 Aralık öğretmenler tarafından şiirlerin dinlenmesi hataların düzeltilmesi

29–30 Aralık yarışma

Yarışma ezber, düzgün okuma, hitap ve şiirin içinde geçen bilinmeyen kelimelerin anlamının sorulması olmak üzere dört kategoride değerlendirilecektir.   

Kitapçığı indirmek için tıklayın!…                                                     

One thought on “Ezberden Şiir Okuma Yarışması

  • Rümeysa Aslan

    Selam Allah yolunda, hayırlarda yarışanlara olsun..Pusula Derneğinin güzel yarışmalarından biri daha, Allah gayretlerinizi artırsın.
    şiir muhakkak çocukların dimağlarını geliştirme konusunda en etkili araçlardan biri..bilinmeyen kelimelerin sorulması iyi bir yöntem, kelime hazneleri ve dikkatleri açısından.. bir de şunu denesek ezberleri ve hitabetleri güzel çocukların bir adım ileri giderek şiiri yorumlamalarını istesek, acaba ezberledikleri o dizelerden ne anlıyorlar. eminim çok farklı ve güzel yorumlar çıkacaktır, zorlanacaklardır belki ama zahmetsiz rahmet olmazmış 🙂 öğrendikleri kelimeleri kendilerine ait yeni cümlelerde kullanmış olurlar bu sayede. resim kabiliyeti olan bazı öğrenciler var bildiğim kadarıyla, onlar da düşüncelerini çizerek anlatsalar.. biz de çocukların dünyasına biraz daha nüfuz etmiş oluruz.
    Allah emekleri karşılıksız bırakmaz..Selametle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.