21 Kasım 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Siz Olsaydınız Çocuklarınıza Namazı Nasıl Sevdirirdiniz Kompozisyon Yarışması Yazıları

çocukların dilinden namaz yazıları pdf formatında indirmek için tıklayın

9-24 Mart tarihleri arasında yapılan ve ödülleri 26 Mart Salı günkü konferansta verilen ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI NASIL SEVDİRELİM SİZ OLSAYDINIZ NE

YAPARDINIZ? kompozisyon yarışmasında birbirinden güzel yazılar yazıldı. Biz bu yazılardan 17 tanesini seçmek zorunda kaldık. Aşağıda bu yarışmada ödül alanların yazılarını bulabilirsiniz.  

 

ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI NASIL SEVDİRELİMBedri Taha HACIOĞLU

bedri taha hacıoğlu çocuklarımıza namazı nasıl sevdirelim

Ben olsaydım çocuğum daha bebekken ilk anne-baba demeden ona Allah demeyi öğretirdim. Çünkü ilk sözü Allah olanın son sözü de Allah olur.

Devamlı kıldığım namazlarımı çocuğumun gözü önünde kılar, çocuğumu minik seccadesiyle bana eşlik etmesini isterdim. Akşamları namazlarımızı ailecek cemaat olup birlikte kılardık. Namazlarımızı bitirince daha seccadedeyken namazla ilgili hem sohbetler eder,çocuklarımızı namazla ilgili hem bilgilendirir hem de daha çok ısınmalarını sağlardım. Ona binanın direksiz nasıl ayakta duramazsa müslümanında namazı olmazsa dininin ayakta duramayacağını söylerdim.

Namaza yeni başladığında onu teşvik etmek için arada ödüller alıp, asıl ödüllerin cennette nasıl verileceğini ona ballandıra ballandıra anlatır, namaza olan sevgisinin artmasına yardımcı olurdum. İnşaallah bu çabalarımın sonunda çocuğumda namazını devamlı kılan hayırlı bir müslüman olur…

 

 

NAMAZI SEVDİRMEK

Yavuz KARAOSMANOĞLU

yavuz karaosmanoğlu

Namaz deyince akla ibadetlerin en büyüğü gelir. Bu yüzden namazın hiç bir vaktini kaçırmamalıyız. Ama namazı sadece yetişkinler değil, belli yaşa gelmiş çocuklar da kılmalıdır.

Bazı ebeveynler vardır ki değil namaz kılmak, bir tesbih bile çekmemektedir. O yüzden çocuklarına uygun örnek olamazlar. Hem kendi geleceklerini hem de çocuklarının geleceklerini mahvederler. Ama sadece çocuklarına kötü örnek olan değil, iyi örnek olan yetişkinlerde vardır. Bu yetişkinler namazı çocuklarına çocuk yaşta sevdirmek için çocuklarını camilere götürürler ve çocuklarına namazın önemini anlatırlar. Bazı çocuklar bu cami gezmelerinden ve bu nasihatlardan hoşlanmazlar ve büyüklerini dikkate almazlar. Benim çocuğum olsaydı ona namazı Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in dediği gibi 6-7 yaşlarındayken alıştırırdım. Onu camiye namazlara ara sıra götürür, nasihatlerde bulunur, küçük yaşta namazdan sıkılmamasını sağlardım.Eğer küçük yaşta namazdan sıkılırsa büyüyünce hiç kılamaz, çocuğum sağını solunu ayırmayı bildi mi de ona namazı tamamen kılmasını emrederdim ve ona namaz ile ilgili öğrendiğim derin bilgileri onun sıkılmayacağı bir şekilde güzellikte anlatırdım.

Çocuğuma bu bilgileri anlattığım zaman namazla arası daha iyi olur. Çocuğumun yaşı biraz daha büyüdüğü zaman namazını aksattığı ve unuttuğu zamanlarda onu hemen uyarır, beni dinlemiyorsa biraz kızar ve onu tekrar namazlarını aksatmamak üzere kılmasını emrederdim. Çocuğum ergenlik dönemine girdiği zaman namazlarının ve diğer ibadetlerinin üzerine daha çok düşmesini sağlardım.  Çocuğum kötü şeylere bulaşmaktan korkuyorsa ona Ankebut suresi 43. ayeti hatırlatırdım: ‘ Muhakkak ki namaz fahşa ve münker şeylerden vazgeçirir’ diyerek onu cesaretlendirirdim.

Sonuca vardığımız zaman şunu çıkara biliriz ki çocuğumuza namazı sevdirerek kıldırmalıyız, yoksa ilerde namazını hiç kılmayan bir insan olur Bu da onun için kötü bir sonuç olur..

Allah hepimizin neslini namaz kılanlardan eylesin.. Amin  

 

NAMAZIN IŞIĞI

Kübra ŞENVER

kübra şenver namazın ışığı

Namaz Allah ( c.c) ‘nin kullarına bir lütfudur. Her müslüman ve müslüman çocuğunamaz kılmakla yükümlüdür. Toprağın çapa ile ekime hazırlanması gibi insanda namazla terbiye edilerek İslam’ın diğer emirlerine hazırlanır. Aile de en önemli şey saygı, sevgi, mutluluk ve huzurdur. Bunun yanı sırada  dinimiz düşkünlük ve dinimize inanç olmasıdır. en önemlisi de çocuklarımıza dinimizi 7 yaşında aşılarsak daha çabuk ve daha iyi şekilde anlar ve anlayış gösterir. Çocuklarımız da büyüyünce bu davranışımızı örnek alarak o da çocuklara severek öğretir.

Ben anne olsaydım çocuğumu sıkmadan ilk önce namazın farzlarını öğretirdim. en önemlisi de farzlarla kalmayıp namazın diğer gerekliliklerini de öğretirdim, sadece farzları olduğunu sanmasın diye. Namazı daha çok sevebilmesi için namazın güzelliklerini, bize neler kazandırabileceğini, namaz kılarken Allah’a daha çok yakın olabileceğini anlatırdım. Ahirette ona ışık olacağını ve yolunu aydınlatacağını öğretirdim ki namazı sadece kılınıp ta bitecek sanmasın diye..

Ahirette bize sorulacak sorulardan biri de ‘ çocuğuna namazı öğrettin mi? Benim yolumda ilerlemesini, namaz kılınca bana yakın olacağını söyledin mi ? ‘ diyecek Allah ( c.c) Çocuğumuza namazı 7 yaşındayken alıştırmaya başlayalım ki ileride beş vakit namazını kılsın . Namaz hayatın sonsuz nimetleri için Allah ( c.c)’a bir şükrandır. Her şeyde olduğu gibi namaz da en büyük ve en temel kazanç , allah rızası ve buna bağlı olarak inşaallah cennettir. Namaz dinin direğidir.

 

RUHUMUZUN İLACI

Şevval KÖSE

şevval köse ruhumuzun ilacı

Namaz, müminler üzerinde vakitleri belirlenmiş,devamlı kılınması gereken bir fazdır. Namaz, İslamın beş esasından biri olup, en büyük zikir ve ibadettir. Dua, istiğfar ve övgü anlamlarına gelir. Namaz insanlar için bir ilaçtır. bizi her türlü nimetleriyle donatan Rabbimize bir teşekkürdür. Namaz yalnız Allah’ın emri olduğu için kılınır. Çünkü insanların namaza ihtiyacı vardır. Namaz onlar için bir kurtuşul vesilesidir. Ezan okunurken ‘haydin namaza, haydin kurtuluşa’ diyerek müminleri namaza davet eder.

Namaz insanların kurtuluşu olduğu halde neden müslümanlar namaz kılmakta zorlanırlar? Burada görev anne ve babaya düşmektedir. Çocuğu namaza davet ederken nazik ve sevgi dolu olması gerekir. Sevgi her şeyin başıdır. Sevgiyle doğan namaz orada kalıcıdır. Peygamber Efendimiz  ( s.a.v)  buyurduğu gibi ‘ Birinizin kapısının  önünde bir ırmak geçse ve o kimse de orada günde beş kere yıkansa bedeninde hiç kir kalır mı? işte beş vakit namaz da bunun gibidir. Allah namaz sayesinde günahları siler ve temizler.’ buyurur. Çocuğa namazı sevdirmenin yolu, ailece birlikte kılınan namazlardır. Çocuk ailesiyle kıldığı namazlardan çok hoşlanır. Anne babalar çocuklarına namaz kılmalarını öğretmeden önce kendileri namaz kılmalıdır. bu davranış onlara çok güzel bir örnektir. Namazı sevdirmeden ve anlatmadan çocukları namaza zorlamak, namaz kılmalarını mecburi tutmak, onları namazdan soğutur. Buna dikkat etmek gerekir. Çocuklar büyüklerinin namaza gösterdikleri saygı ve sevgiyi görmelidirler. Böylece namaza alışmış olurlar.

Namazı öğrenen çocuk ailesini de kendisini de mutlu eder.Yaşantısı huzur içinde geçer. Etrafında ki çocuklara da örnek olur. Zamanlı hareket ederek vaktini değerlendirir. Başarılı bir insan olur. Dünyası ve ahiretini kurtarır.

 

NAMAZ

A.Berin TÜCCAR

aynur berin tüccar namaz

Namaz İslam dininin temeli, en sağlam direğidir. Namaz, müslümanın Allah ile günde 5 defa buluşmasıdır. Özel bir cemiyete gireceğimiz vakit nasıl hazırlık yapıyorsak aynı hazırlığı da namaz içinde yapmalıyız.

Eğer ben yetişkin olsaydım, çocuklara ve namaz kılmayanlara namazı sevdirmek için en başında namaz hakkında ayet, hadis, yazılar ve şiirler okur, onu yüreklendirmek için kıldığı her vakit namaz için ödül alırdım. Eğer namazı anlatamazsam, namazı anlatması için onu bir hocaya götürür, namazın kılınışını öğrenmesi için ise namaz saatlerinde camiye götürürdüm. Namazını kılmadığı zamanlarda ona hakaret ederek küçük duruma düşürmez, bazı özgürlüklerinden mahrum bırakırdım. Aynı zamanda namazı Allah rızası için kılmasını ister, insanların gözüne girmek gibi heveslere kapılmamasını öğütlerdim.

Her akşam namazımı çocuklarımla beraber kılar, onların başında bir model görevi görürdüm. Namaza başladıkları anda beş vakit kıldırmaz bir vakitten başlar üstüne koyarak beş vakite ulaşırdım. beş vakite başladıkları gün evde küçük çaplı bir kutlama yapar, bu kutlamaya çocuklarımın istediği arkadaşlarını davet ederdim. Evimize bir  pano alarak her ay namaz ile ilgili bir konu seçer, bu konuyu çocuklarımın araştırmasını ister, yapılan araştırmaları panoya asarak namaza dikkat çekerdim.Namaz, imanın alameti, vücudun selametidir.  

 

ÇOCUĞUMA NAMAZI ÖĞRETİYORUM

Kerim Samet AYAS

kerim samet ayaz çocuğuma namazı öğretiyorum

Rabbimizin bizlere göz aydınlığı olarak bağışladığı evlerimizin neşesi çocuklarımızın ilk terbiyesi aile ocağında başlar. Onların sağlam bir ahlaki yapıya sahip olmasında ilk sorumluluk anne ve babaya düşmektedir. anne ve baba bu sorumluluğu iyi örnek olarak yerine getirebilir. İyi örnek olmak nasihatten hem daha etkili ve daha güzeldir. bu yüzden çocuğumuza Allah’ı ve Peygamber Efendimizi Sevdirerek ve namazın önemini anlatıp ona namaz kılmayı sevdirebiliriz. Çocuğumuza karşımıza alıp Peygamber Efendimiz (s.a.v)’i ne zorluklar çekerek müslümanlığı yaydığını anlatıp ona dini sevdirebiliriz. Ona namaz kılarken Allah’ın huzuruna çıktığımızı, Allah’ı görüyormuş gibi ona secde ettiğimizi anlatırdım. Namaz kılarken ona ruhumuzun huzur bulduğunu söyler, namazın Allah’a karşı yapmamız gereken ibadetlerden olduğunu anlatırdım.

Anne baba olarak her an her hareketimizle çocuğumuza bir şeyler öğrettiğimizi bilelim. Bu öğrettiklerimiz doğru ve güzel şeyler olmasına özen gösterip her hareketimiz de örnek olalım.

 

ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI NASIL SEVDİRMELİYİZ ?

Abdulsamed TÜRK

abdulsamed türk çocuklarımıza namazı nasıl sevdirmeliyiz

Anne ve babalar çocukların dini eğitimine özen vermelidir.Tıpkı maddi ihtiyaçları karşıladıkları gibi.Bu annenin ve babanın en önemli görevidir.Bir çocuk dinini ne kadar öğrenirse yaşamı da çok güzel olur.Dinimin en önemli ibadeti olan namazı da nasıl araştıracağı ve sevdireceği konusunda dikkatli olması gerekir.Çünkü aşırı davranırsa hiç namaz kılmamasına sebep olabilir.

Bende geleceğin baba adayı olarak çocuklarıma öğreteceğim ilk şey Kuran’ı Kerim’den ve Peygamber Efendimiz (s.a.v) eğitim metodunda örneklerle onu yetiştirirdim.Çünkü en güzel din eğitimi bu iki kaynaktan yapılır.Eğer anne ve baba ne kadar çok dini bilgiye sahip olursa çocuklarının sorduğu sorulara nasıl cevap vereceğini bilir.Ben de en güzel ve doğru bir şekilde dinimin emirlerini ve yasaklarını öğrenmeliyim.Daha sonra çocuklarımın dini eğitimlerini verebilmek için kendime hedefler belirlemeliyim.Bu hedefi belirlerken daha çok küçükken konuşmaya bile başlamamışken Kuran’ı Kerim dinlettirir,onun yanında Kuran okurdum eğer beni bu şekilde görürse Kitabımıza karşı bir sevgisi oluşur içinde,ve ona Allah demeyi öğrettirirdim.Bizden önce seveceği varlığı tanımasını sağlardım.

Ben konuşmaya başladığım zaman annem ve babam bana ihlas süresini ögretmişdi.Bende  annem ve babamı örnek alarak çocuğuma ilk önce ihlas süresini öğreteceğim.Çünkü bu süreyle Allah’ın tek ilah olduğunu anlatmış olurdum. Daha sonra kendim namaz kılarak onu namaza alıştırırdım.Bunun için ilk önce ona kendisine özel seccade,tesbih,takke yada başörtü alarak namaza alıştırmaya ve namazı sevdirmeyi sağlardım.Her namaz kıldığında bu güzel davranışından dolayı onu öper ona ödül verirdim.Namaz ile ilgili hikayeler okur yada namaz günlüğü tutmasını isterdim.Namaz kıldığında hissettiği duyguları yazmasını isterdim namazı sevsin diye.Namaz eğitiminde acele etmeden basit alıştırmalarla bıktırmadan çok aşırıya gitmeden uygulamalarımı tekrarlatırdım.

Evin içerisinde cemaatle namaz kılmaya camileri ziyaret etmeye özen gösterirdim. Çünkü ben küçükken dedem ve babam beni camiye götürürlerdi, orada onlar ile beraber namaz kılmaya çalışırdım, hep onların hareketlerini taklid ederdim onların bu uygulamasını kendi çocuklarıma yapardım. Ben cami içerisinde koşar,hoplar, ve zıplardım hatta imamın takkesini bile alırdım. Bu durum beni mutlu ederdi bende bu mutluluktan çocuklarımın da faydalanmasını isterdim. Dedem namaz kılarken onun omuzlarına çıkardım onunla beraber bu şekilde namaz kılardım. Bİr kere bile yaptığım bu hareketten dolayı dedemin bana kızdığını hatırlamıyorum. Ben bu şekilde namazı sevip ve uygulamaya başladım. Sonra Peygamber Efendimiz ”Çocuk sağını solunu bilmeye başladığı zaman ona namazı emredin ” buyurmuştur. Sonra dedem ve babam bu Hadis’i Şerif’ten örnek alarak beni namaza alıştırmışlardı.Çünkü  bizim aile namaz kılan bir aileydi.Annem,teyzem,ve halamlar namaz kılardı onları görerek namaza alışmam çok kolay oldu.Ben de bu ayrıntılara dikkat ederek aileme örnek olmak istiyorum.Çocuklarıma bir süre belirleyip bir hafta yada iki hafta namaz kılmalarını sağlayıp onların namaz kıldıklarına dair kutlama yapar namaz diploması verirdim.Hatta bu diplomayı görecekleri yere çerçeveleyip asardım.Bu diploma onların gurur duymasını sağlar,bu onları namaza daha çok yaklaştırır.Namaz ile ilgili kitaplar okutturarak namazı sevdirirdim.Kuran’dan namaz ile ilgili ayetler ve Peygamber Efendimizden namaz ile ilgili hadisler okuyarak namaza karşı ilgilerini arttırmaya çalışırdım.Bütün bunları yaparken Allah’ı ve Peygamber Efendimizi sevdirmiş olurdum.Namaz konusunda çok aşırıya gitmeden ama namazı gündemimiz de tutarak ve namazlarımızı kaçırmamaya dikkat ederek, çocuklarımıza bu şekilde örnek olmalıyız.

Allah’u Teala Kuran’ı Kerim’de ”Ailene namaz kılmalarını emret,kendinde onda sebat ile devamlı ol ”buyurarak  bizlere de sorumluluklar vermiştir.Bizde geleceğin anne ve babaları olarak bu sorumluluğun farkında olup, çocuklarımız ile birlikte cemaatle namaz kılmaya özen göstermeliyiz ki onlarında namaza alışmaları böylelikle kolay olur.

Namazın bizi Allah’a yakınlaştırdığını ve Allah’ın bizi sevdiğini gösteren önemli bir ibadet olduğunu her namaz kılışımızda Allah ile beraber olduğumuzu çocuklarımıza belirterek onları namaza alıştırmaya ve sevdirmeye gayret ederdim.

”Rabbim beni namaza devam eden bir kimse eyle.Soyumdan da böyle kimseler yarat.”.(ibrahim süresi 40.ayet)

Rabbimiz duamı kabul eyle.Amin

 

ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI NASIL SEVDİRELİM

Melike Zehra KARAOSMANOĞLU

melike zehra karaosmanoğlu

Çocuklarımıza namazı sevdirmek için iyi niyetle yaklaşmalıyız.Çocuğumuzun üstüne fazla gitmemeliyiz, ve ona namazın ne kadar önemli olduğunu bahsetmeliyiz.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor: “ Çocuklarınıza yedi yaşına gelince namaz kılmasını emredin.” Eğer çocuklarımız hiç kılmak istemiyorsa en azında günde 2 vakitte olsa kıldırın ve onlara sık sık namaz ile ilgili kitaplar okuyun.Siz namazlarınızı bitirdiğinizde hemen kalkmayın çocuğunuzu yanınıza oturtup beraber tesbih çekip dualar okuyun.Çocuklarınıza namazı sevdirebilmek için bir çiçek çizip içine namaz vakitlerini yazabilirsiniz.Çocuklarınız namazı her kıldığında çiçeğin bir yaprağını boyayın ve böylece namazı daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir diğer hadisi şerifinde “ Çocuk sağını solundan ayırmasını bildi mi ona namazı emredin!” Çocuklarımızı küçükken sık sık camiye götürmeliyiz. Çünkü oradaki namaz kılanları görünce oda namaz kılmak isteyecektir ve küçük yaşta namazı sevmiş olur.Allah’ü Teala Taha Suresinde ” Ailene namaz kılmayı emret, kendin de onda sebat ile devamlı ol.” buyuruyor.

Bunun sonucunda çocuklarımızı küçük yaşta namaza hazırlamalıyız ki neslimiz iyi yetişsin, ve dünyaya hayırlı çocuklar meydana gelsin.

 

BASKI YAPMAYIN ÖRNEK OLUN

Beyza HOŞKUN

 

beyza hoşkun baskı yapmayın örnek olun

Namaz, Allah’u Teala’nın bize emrettiği en önemli farzlardandır. Öldükten sonra ilk namaz sorulacaktır. Çünkü namaz dinin direğidir..

Peygamber Efendimiz (s.a.v) anne ve babalara çocuklarınıza yedi yaşında namazı öğretmeye başlayın demiştir.Bizde yedi yaşında öğrenmeye başlamalıyız.Ama nasıl? Bence ilk olarak onun anlayacağı türde namazın ne kadar önemli olduğunu ve yedi yaşında namaza alıştırmak için başlaması gerektiğini anlatmalıyız. Ben kesinlikle baskı yapmaz ve zorlamazdım. Çünkü benim çevremde gördüğüm bazı anne ve babalar çocuklarına sürekli ‘Namaz Kıl’ diye baskı yapıyorlar. Ama bunun tam tersi, ter teptiğini ve aksine hiç kılmadıklarına şahit oldum, Annelerinin buna çok üzüldüğünü gördüm.Baskıyla ve zorlamayla hiç bir şey olamayacağını anladım. Namazın önemini anlayıp bunu hayatımızın bir yaşam biçimi haline getirirsek her şey çok daha güzel olacaktır. Ama tabi bazen isteksiz kıldığımda oluyor fakat isteksiz kılıyor olmam namazı bırakmam anlamına gelmiyor. Mesela ben kendimden örnek vermek istiyorum. Annem beş vakit namaz kılan biri olarak bana her zaman namazın önemini söyledi ancak hiç bir şekilde baskı ve zorlama yapmadı. Ablam da annemde bana söyleyerek değilde davranışlarıyla yani namaz kılarak bana örnek oldular. Bende beş vakit namazımı ufak yaştan itibaren kılmaya başladım ve şu an da hiç zor gelmeden kılıyorum, bu çok güzel bir duygu çünkü hiç kaza namazım yok şu ana kadar.

Bir de benim isteksiz kıldığım zamanlarda Pusula Derneği’nde ki Betül Hocamın bana ‘ ben Allah2ın huzurundayım ve ona eğiliyorum ‘ deyin demişti. Size de tavsiye ediyorum, gerçekten işe yarıyor.

Ayrıca anneler tavsiyem şu ki: eğer çocuklarınıza namaz kılmayı öğretmek istiyorsanız ilk başta siz ona örnek olmalısınız. bir gün anne olduğumda Allah’u Teala bana da çocuklarıma karşı güzel örnek olmayı nasip etsin inşaallah.

 

NAMAZ BİLİNCİ

Zeynep Sena ÖZTEN

zeynep sena özten namaz bilinci

“Namaz dinin direğidir” buyurmuş sevgili Peygamberimiz (s.a.v). Bu hadisin anlamı namaz kılarsan dinini ayakta tutarsan anlamına gelir. Bir çok yetişkin namaz kılar ama çocuklarına kıldırmaları alıştırmaları gerekir.

Bir çok anne çocuğunu namaza nasıl hazırlayacağını bilemez ama bunun cevabı dinimizde gizlidir.Peygamber Efendimiz (s.a.v) kızlarına ‘ Kızım baban peygamber diye güvenme kalk namazını kıl’ dermiş. Sabah namazında ‘Essalatü hayrun minennev’ yani ‘ Namaz uykudan hayırlıdır’ bu sözleri anlatarak çocuğunuzu alıştırabilirsiniz ezan okununca kızınızı yanına alıp, oğlunuzu babasıyla camiye namaz kılmaya gönderebilirsiniz.

Namazı ilk öncekalbine sonra aklına yazmalı bunun içinde Kur’an Kursları, mesela bizim Pusula Çocuk Kulübü veya camiinin kursları hepsi de çok faydalı yerlerdir.Ve annemin bir kaç sözü vardır. ” Allah sizi çok sever, namaz kılanların her işi kolay olur, namaz boynumuzun borcudur ve Mevlamızın emridir” der ve bizi küçükken bir küçük seccade, bir eşarp ve tesbih alarak namaza alıştırdılar. Onlar bize anılarını anlatırlar ama namazla ilgili tabi anlatırlar ki heveslenelim diye..

Bu yöntemle bir bakmışşınız çocuğunuz namaz kılmaya başlamış. O an hangi annenin gözünden yaş akmaz ki…

 

BEN OLSAYDIM

 Sude Sevilay KÖSE

sude sevilay köse ben olsaydım

İslam da Allah’a imandan sonra ilk emredilen ibadet namazdır. İslamın binasının temeli imanla atıldıktan sonra, direk ve sütunları namazla sağlamlaştırılmıştır.Böylece namaz müminin hayat merkezine yerleştirilmiştir.

Ben büyüyüp anne olduğumda inşaallah bir evladım olursa ona islamı sevdirmek için elimden geleni yapacağım. Allah2ın onu ne kadar çok seveceğini hem bu dünyasını hem de ahiretini kurtaracağını anlatacağım. Küçüklüğünden itibaren ona İslama hizmet etmiş peygamberlerin ve sahabelerin hayat hikayelerini anlatacağım. Gerçek olmayan masallarla çocuğumu büyütmeyeceğim. Ona şarkı yerine dualar ve ilahiler öğreteceğim. Çocuğumu islami temellerle büyüteceğim. Dinimizin en önemli ibadetlerinden olan namazı küçüklüğünden itibaren benimle beraber ona namaz kıldırıp alışkanlık yaptıracağım. En önemlisi de ona ben örnek olacağım. En iyi öğretme biçimi örnek olmaktır. Evladıma eğer sen namazını kılarsan Rabbimi sevindirirsin, cennet kapılarını açmış olursun , Rabbimizin sevgisini kazanmış olursun inşaallah diye namaz sevgisini anlatmış olurum. İnsanla şeytanın arasında ki fark secde imiş, ben bunu çocuğuma ve etrafıma anlatacağım. Rabbimiz namazını dosdoğru kılanlardan eylesin bizi…

 

ÇOCUĞUN DİLİNDEN NAMAZA YÖNELME

 Ravza Nur ÇAYIRLI

ravzanur çayırlı çocuğun dilinden namaza yönelme

İlk önce çocuğumla karşılıklı olarak güzel bir dille sohbet eder namazın önemini anlatırdım.Şöyle ki; namaz şükrün ifadesidir. Namaz dinin direğidir, bir binanın direksiz nasıl ayakta kalamazsa eğer biz de namaz kılmazsak dinimizi yıkmış oluruz.

Allah bizi O’na kulluk ve ibadet edelim diye  yarattı. Hayatımızın en güzel zamanları ibadetle geçirdiğimiz zamanlardır. Namaz kılanların gönlünde derin bir huzur , yüzünde ilahi bir nur meydana gelir. Allah’ı seven O’nun huzurunda olmaktan büyük bir zevk duyar.Namaz kılmak o kadar huzur duyucu bir ibadet ki namazla rahatlar ve ferahlarız.

Namaz kılarak sizde dininizi sağlamlaştırın diye çocuğuma anlatırdım. İlk namazına başlarken ona güzel bir başörtüsü alarak ilk bir vakitle namaza yönlendirirdim. Bu vakti ona seçtirirdim. bir kaç ay bu namaza devam ederdik. Seçtiği vakit ile gelecek olan diğer namaz vaktine kadar bizim özel saatlerimiz diye çocuğumla beraber o vakti iyi değerlendirirdik. bu sayede namazımız kılar bu vaktin gelmesi için sabırsızlanırdık ve bir kaç ay bu seçtiğimiz namaza devam ederdik.

Unutmayalım, Rabbimiz bizim kalplerimize bakar. O halde hayırlılardan olmak için çaba sarfetmeliyiz. Her namazımızı ve her işimizi Allah bana bakıyor, Allah beni görüyor, Allah’u Teala beni görüyor  bilinciyle yapmalıyız…

 

ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI NASIL SEVDİRELİM

Emine Nur BELLİ

emine nur belli çocuklarımıza namazı nasıl sevdirelim

Ben olsaydım çocuğuma ilk önce namazın önemini anlatırdım. Abdest almayı öğretir sonra namazı öğretmeye başlardım. Namazın önemini anlatırken En başta Allah’ın emri, bizi yokta var edenin, her türlü nimetler verenin karşılığında bizden yine bizim iyiliğimiz için  namaz kılmamızı istediğini, kılmazsak bizi bizden daha iyi bilen düşünen rabbimizi üzeceğimizi, sevgisini kazanamayacağımızı, Allah’ın emir ve yasaklarını bu dünyadayken uygulamayanın imtihanı kazanamayacağını ve namazın faydalarını anlatırdım. Efendimiz (s.a.v) bir insanı evinin önünde nehir olsa günde beş defa bu nehir de yıkansa o insanda kir kalır mı kalmaz işte namaz kılanın halide böyledir.  Yine Efendimiz (s.a.v) namaz arası işlenen günahların kefaret olduğunu bildirmiş. Namaz insanı düzene sokar. Namaz sabahtan öğleye kadar yorulmuş bir insanı öğle vakti girdiğinde aldığı abdestle tazelenir, namaz kılarken dinlenir, Rabbi ile konuşur, sıkıntısını, yorgunluğunu giderir. Kur’an’ Kerim de ” İman eden kullarıma söyle namazı dosdoğru kılsınlar” emrine itaat ederek bende çocuğuma namazı dosdoğru bir şekilde öğretmeye çabalardım. Bundan sonra kendimden örnekler verirdim. Ben 5 yaşında Kur’an’ı öğrendim. Annem öğretti allah razı olsun. Kekeleyerek te olsa Kur’an okur, annemin yanında namaz kılmaya çalışırdım. Efendimiz (s.a.v) ” Allah’ın en çok sevdiği amel vaktinde kılınan namazdır” buyurmuştur. Allah’ın sevdiği işleri yapınca da allah karşılığında seni sevindirir. Bunları anlattıktan sonra namaza başlardık. Sabah namazlarını ailece kılmaya çalışırdık. Örneğin baba imam bizler de  arka da durarak sabahın o güzel vaktinde Rabbimizin huzurunda olmanın keyfini ona tattırmaya çalışırdım. 40 gün hiç aksatmadan kıldığı namazlar için onu ödüllendirirdim. Bazı sabahlar saati onun yanına koyup ‘ bu sabah bizi namazı sen kaldır’ derdim. Hafta da bir akşamları ailecek namaz üzerine sohbet eder, beraber kitaplar okurduk. Hayatım boyunca namaz için namaz kılması için uyaranı olurdum. Efendimiz (s.a.v)’in yaptığı gibi kızı evlendiğinde dahi bile sabah namazı için kızının hanesine

Fatıma annemizi çok kıskanmıştım. Beni de keşke namaza Peygamber Efendimiz kaldırsa diye dua etmiştim. Ama namaza dosdoğru devam edersek belki rüyamızda da olsa Efendimiz (s.a.v) bizi namaza kaldırır inşaallah…

Beni zikredin ki bende sizi zikredeyim. Bana şükredin sakın nankörlük etmeyin. Ey iman edenler! Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz ki Allah Sabredenlerle beraberdir.. ( bakara/ 152-153)

 

ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI NASIL SEVDİRELİM

Fatma Nur AYKANAT

fatmanur aykanat çocuklarımıza namazı nasıl sevdirelim

Namaz kılmak İslam’ın şartıdır.Namaz kılmaz Allah’ın emridir.Her müslümanın yapması gereken bir emirdir ama yaparken çocuklarımıza da öğretmeliyiz.Peygamber’imizin dediği gibi ”Cennet istemekle olmaz,önce iman,sonra namaz…”Çocuklarımızı erken yaşta namaza alıştırmalıyız.Her şeyi güzel sözle söylemeliyiz.Kötü  söz söyleyerek  çocukları namazdan soğutmamalıyız.

Ben geleceğin anne veya büyüğü olsaydım çocuğumu çok basit bir teknikle namaza alıştırırdım.Önce ona namazla ilgili hikayeler anlatır sonra namazın nasıl kılındığını gösterirdim.Çocuğuma  abdest almayı da öğrettikten sonra küçük hediyeler alarak onu namaza alıştırırdım.Ona çocukların erken yaşta namaz kılması gerektiğini ve Peygamberimizin bize bu şekilde emrettiğini anlatırdım.Ona yeni seccade,takke,başörtü alırdım.Kısa kısa süreler ezberletirdim.Teravih namazlarına götürür,böylece çocuklara camiyi sevdirmiş ve namaza alıştırmış olurdum.Böyle yaparken çocuğu namazın bir karşılık beklemeden yapılmasını söylerdim.Fakat her çocuğu namaza alıştırmak kolay değildir.Bazı çocuklar namaz kılmayı sevmez ve namaz kılmaktan kaçarlar fakat namazın bize kazandırdıklarını bilemezler.Büyüyünce namaz kılmaya alışmadıkları için kılmazlar ve kötü ahlaklı olurlar oysa Allah (c.c) buyuruyor ki :’‘Hiç şüphesiz  namaz insanı ahlaksızlıktan ve kötülükten korur.” Fakat namaz kılmaya alışmış çocuklar büyüyünce de namaz kılar ve Peygamber Efendimiz’in  ”Allah’ım ümmetimin erken vakitlerini bereketli kıl.”duasından nasiplenir.Namaz bütün ibadetlerin özüdür. İslam’ın en önemli olduğu ibadeti olduğundan Peygamberimiz ona ”dinin direği” demiştir. Namaz mümini miracıdır yani müminin Rabbiyle buluşmasıdır.Namaz ile Rabbimizin huzuruna günde 5 defa çıkarız.Ona kulluğumuzu gösterip muhtaç olduğumuzu belli ederiz Namaz Allah’a teşekkürlerimizin ifadesidir Allah her mümine namaz kılmayı emretmiştir.Ben ilk namazımı 5-6 yaşları arasında kılmıştım.Bize ana okulunda namaz kılmayı öğretmişlerdi.Namaz insanları maddi ve manevi olarak temizler.

Namaz dinin direğidir. Namaz ;günümüzü bereketlendirir,Allah’ı en güzel şekilde anmamızı sağlar ve bize Ahiret’i hatırlatır.kısacası namaz bizi maddi ve manevi olarak temizleyen ve bizi diri tutan en güzel ibadettir. Müminlerin miracıdır.Her gün namazımızı kılmamız duasıyla….Allah’a emanet olun.

 

ÇOCUKLARIMIZA NAMAZI NASIL SEVDİRELİM? SİZ OLSAYDINIZ NE YAPARDINIZ?

Ayşe AYKANAT

ayşe aykanat

Namaz kılmak her Müslüman’a farzdır. Ama namaz kılmakla bitmez. İş çocuklara namazı sevdirmeleri gerek. Biraz zor olabilir ama zamanla da kolaylaşır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor: “Çocuklarınıza yedi yaşında namazı alıştırın ki büyüyünce namaza alışmış olurlar.” Bunları yaparken en önemli görev anne ve babaya düşer.Çocukları namaz konusunda uyarmaları gerekir. Ancak bu uyarma ise tatlı dil ile olmalıdır. Örneğin; “Kızım hadi namaza.” diye uyarılar yapılabilir. Ama “Sen niye namazı geciktirdin? Her gün mü sana söyleyeceğim namazı kıl diye.” dersek çocuklar namazdan soğumaya başlar.

Ben kendimi büyüklerin yerine veya bir anne yerine koysaydım çocuğuma namazı şöyle sevdirirdim; ilk önce küçük yaşlarda çocuğun dikkatini çeken namaz annesinin ve babasının yaptığı hareketleri tekrarlar. sonradan ise yavaş yavaş namaz kılmak, hemen büyümek ve camiye gitmek isterler. Böyle durumlarda da çocuğuma ilk önce namazla ilgili boyama kitapları alırdım. Sonradan ise küçük sureleri ve duaları ezberletirdim. Sonradan ise kısa kısa namaz alıştırmaları yapardım. Büyüdüğü zaman ise teravihe, kandil gecelerinde camiye giderdim. Onun dışında hafta sonları Sultanahmet, Fatih, Eyüp Sultan gibi camilerde namaz kılardım. Aradan çok zaman geçse bile insan unutmaz camide namaz kıldığı hatıraları. Artık çocukta alışır namaz kılmaya. Siz unutsanız bile size hatırlatır namaz vaktinin geldiğini, Namaz vaktinin geçtiğinin geçtiği söyler. Bu durumda babalar da sevinir. Çocuklar namaza başladı diye onlara hediyeler alır. Yeni eşarplar alır. Buna en çok çocuklar sevinir. Eğer çocuğum bu uygulamayla namaza alışmıyorsa bende babamın uyguladığı uygulamayı denerim. Babam da bizi namaza başlamamız için 40 günlük bir çizelge hazırladı. Her namaz kıldığımda 25 kuruş bir günde 1.25 tl veriyordu. Bu güzel bir uygulama. Ama para için namaz kılınmamalı. Allah rızası için namaz kılınmalıdır. Artık çocukta alışır ev halkıyla namaz kılar. Sonradan ise cemaatle namaz kılmak ister. Tabi bunları yaparken de tatlı dil gerekir. Bağırıp çağırmayla olmaz. Çocuk namazdan soğur. Tatlı dille namazı anlatırsak çocuklar namaza daha sevecen bakar. Ayrıca bizim namaz kılışımız onlara örnek olur. Onlarda bizden örnek alarak namaz kılarlar.

Bir de size namazın önemi ve namazı sevmekle ilgili bir hikaye anlatayım.

Yaz tatili başlayınca Raşit Mahalledeki Kuran Kursuna gider. İmam efendi aralarında Raşit’in de bulunduğu öğrencilere kuran dersi vermektedir. Kurs çıkışı Raşit soluk soluğa dedesinin yanına varır. Dedesi namaz kılmaktadır. Namazı bitince Raşit konuşmaya başlar.

– Osman dede biz kuran kursunda çok şey öğrendik. Ben bu yaz Kuran-ı Kerim’e geçeceğim..

-Aferin sana. Bende sana çok güzel bir hediye alacağım tamam mı?

– Dede sana bir şey soracağım? Benim annemde senin gibi namaz kılıyor. Ama babam kılmıyor. Annemde ona çocuk senden örnek alacak diyor. Namaz kılmak niye önemli?

– Bak evladım. Yüce Allah bizi kulluk etmek için yarattı. Namaz kılmak bunun bir göstergesidir. Namazı Allah bize emreder.

– Peki ama namaz kılmasını bilmiyorum. Ama namaz kılmayı çok istiyorum.

– Üzülme hem Kuran kursunda öğrenirsin hem de ben sana anlatırım.

– Bana namazı çok kolay ve tatlı bir dille anlattığın için teşekkür ederim.

Yukarıda anlatılan hikayede namazı tatlı bir dille çocuğa sevdirebileceğimiz açıklanmıştır.

Namazda en büyük etken ailedir. Çocuk aileden örnek alır. Sonra ki etken ise arkadaş çevresidir. Kötü bir arkadaş çevresi olan bir çocuk namaz vakti camiye gitmek ister. Ama arkadaşları onunla “Vay bizim yer cücesi hoca olmuş da bizim haberimiz yok.” derler.  Bazen ise ” Daha çok var sonra kılarsın.” diye söylerler. Ama onları namaza çağırmak yada onlara uymamak en güzel çözümdür. Her işi zamanında yapmamız gerekir. Bizde Peygamberimizi seviyorsak Onun hadiste dediği gibi “Allah rızası için namaz kılmalıyız.”

 

NAMAZ SEVGİSİ

Melike Rana ÖZEN 

melike rana özen

Bir insanın en az beş defa Allah (c.c.) huzuruna çıkma ve Ona secde etme mecburiyeti vardır. Peki Yüce Mevla bunu kuluna eziyet etmek için mi emretmiştir? Hayır. Öyle ise nedir? Allah kulunu severek yaratmıştır. Onu çok sevdiği için günde beş defa huzurunda görmekle hep samimi kalmayı, uzak olmamayı istemiştir.

İnsan çok sevdiği bir dostu ile günde beş defa görüştüğü zaman mı daha samimi olur? Yoksa hafta da bir yahut ayda bir veya yılda bir defa görüştüğü zaman mı daha samimi olur? Elbette çok görüşmekle samimiyet daha sıkı devam eder. Bu durum Allah (c.c.) ile kul arasında düşünecek olursak kişi namaz vakti yaklaştığı zaman Yaradan’a ibadet etme sevinci yaşar. Onun huzuruna çıkma özelliğini kazanmak için abdest alır. Namazını kıldığı zaman Allah (c.c.)’a kulluk görevini yapmanın huzurunu gönlünce hisseder. Namaz vakti günde beş defa tekrar edilir.

“Muhakkak ki namaz müminler üzerine vakitlenmiş olarak farz kılınmıştır.” buyrulmaktadır. Ayeti kerimede vakitlenmiş olarak farz kılınır.

“Ailene namazı emret ve kendinde ona devam et.” buyrulmaktadır. Kişi önce ailesini örnek almalı. Allaha itaat ve ibadette kusur etmemelidir. Bir kişinin çocuklarını sabah namazına kaldırıp kendisinin namaz kılmadan yatması çocuklar üzerinde olumsuz etki meydana getirir. Aile olarak anne ve baba birlikte bütün çocuklarından mesuldür.

Kız çocukları minicik yaşta iken onun çeyizini hazırlamaya başlayan annesin onların imanı ve ibadetiyle meşgul olması gerekir. Tatlı sert biçimde davranıp çocuğu ibadete teşvik etmektedir.

Aile reisi dünyada çocukları ile mutlu olmayı nasıl istiyorsa ahirette birlikte cennet buluşmaları için gayret göstermelidir. Bunun yolu da Allah (c.c.) ibadet ve itaatten geçer.

 

NASIL SEVDİRİRİM ?

Beyza ELKİN

beyza elkin nasıl sevdiririm

Çok yoğun olduğumuz sıralarda bir anda her şeyi unutuveririz.İnsanlar böyle durumlarda huzursuz olurlar.Farkına varmazlar ki namaz, huzura kavuşturan iştir aslında.Tüm gün yaptığımız işlerin en önemlisidir,rahatlatanıdır.

Kendimi geleceğin anne ve babası yerine koydum.Çocuklarıma namazı nasıl sevdiririm bir düşündüm ve bunu bir hikayeye çevirmek istedim.Durumları kötü de olsa bırakmazlardı namazı.Asla geçirmezlerdi vaktini.İşte bu ailenin çocuğu olan Kadir annesine her gün sorardı.

-Neden namaz kılınır?

-Oğlum, namazı bize Allah emretmiştir.Tabi ki de bizim namaz kılmamıza ihtiyacı yoktur ama namaz kılmak,bizim ona kulluk ettiğimizin göstergesidir derdi.Durumları kötü olduğundan annesi Kadir’e namaz kıldığı için hediye alamıyordu ama Kadir gereğinden fazla çabuk kılmaya başladı namazını.Annesi her gün büyük bir zevk ile anlattı Kadir’e cennet ve cehennemi de tabi. Kadir de alıştı bu düzene her gün istedi bu hikayelerden  hatta yatağa yattığın da heyecanlanıyordu annesi de aynı şekilde.Fakat bir anda her şey değişti,durumları düzelmişti.Sadece durumları değil kadında değişmişti o her gün namazını eksiksiz kılan, tüm ibadetlerini yapan kadın gitmiş yerini zıttı bir karakter almıştı Kadir de büyümüştü.Annesine rağmen namazını kılmaya devam ediyordu,annesini ne kadar uyarsa da o vazgeçmiyordu inadından namaz kılmıyordu.Bir gün annesine gitti ve söyle dedi;

-Bir düşündüm de geçmişi sen her gün bana o güzel dini hikayelerinden anlatırdın,bende her gece başımı yastığa koyduğumda sabahı beklerdim bana hikayelerinden anlatacaksın diye.

-iyi de çocuğum ben sana bunları daha küçükken yapardım. Sen bu yaşına gelene kadar nasıl öğrendin namaz kılmayı hiçbir destek almadan.

-Durumumuz kötüyken sen de namaz kılardın, ne oldu anne sana böyle bir anda değişiverdin.    Hatırlar mısın bilmem  bir arkadaşım vardı benim durumları iyiydi.Bana bir hikaye kitabı aldı oradan bakarak öğrendim.Yapma gözünü seveyim sen de huzura kavuşmak istiyorsan kıl namazını,hiç geciktirme ki o güzel yere cennete gidesin.

Kadir bunları söyledikten sonra annesi çok pişman oldu ve kıldı namazını bundan sonrada hiç bırakmadı.İlk önce o sevdirmişti namazı oğluna sonra da oğlu annesine sevdirdi namazı.Bu onu hem üzdü hem de umutlarını yeşertti.

Namaz dinin direğidir.Bizde bu değeri hiç yıkmayalım huzura kavuşalım unutmayalım ki namaz sadece kılmakla değil başkalarına anlatmakla da gelişir.Allah’u Teala’nın kimsenin namazına ihtiyacı yoktur.Namaz Allah’ın bize verdiği bunca nimete şükür olarak kılınır ve ruhumuzun huzura varmasını sağlar.Namaz müminin miracıdır. Yukarıda ki hikayedeki  anne ne kadar zengin de olsa huzursuzdu fakat farkında bile değildi ki huzursuz olmasının nedeni namaz kılmamasıydı. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir