19 Eylül 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

2. Hz. Nuh

 

1. Ders: Kur’an-ı Kerim

2. Ders: Kur’an’da Geçen Peygamberlerin Kıssaları:

3. Ders: Genel Kültür

 Öğretmen Gözlemleri 2013–2014

1. Kur’an-ı Kerim

1.

2.

2. Hz. Nuh (as)

 Kur’an’da Hz. Nuh

2.1. HEDEF

1. Bütün nebi ve resullerin davetindeki ana mesajın; Allah’tan başka ilah olmadığına, yalnız Allah’a kulluk edilmesi gerektiğine, kendilerinin Allah tarafından gönderilmiş elçi olduğuna, ahiret azabı ile korkutmak ve nimete nankörlük etmemek olduğunun kavranması. (ortaokul seviyesinde yüzeysel, lise seviyesinde ayrıntılı)

2. Bütün peygamberler kavimleri tarafından alaya alınmış, çeşitli isimlendirmelerde bulunulmuş (sihirbaz, deli vs.) ve tehdit edilmişlerdir. Peygamberlerin kavimlerinde peygamberlik öncesi güvenilir, doğru birisi olduğu halde neden peygamberlik sonrası bu tür iftiralara muhatap kalmışlardır?

3. Küfrün önde gelenlerinin güya inanmama gerekçeleri veya itirazlarını bilmek. 

Peygamberlere inanan kişilerin büyük kısmının mustazaflardan olması ve Melek Peygamber istemeleri. Müşriklerin değer ölçüsü mal makam asalet vb Hâlbuki Allah katında müşriklerin değer ölçüsünün hiçbir önemi yoktur. Peygamberin melek olmasını istemeleri müşriklerin böyle bir durum olduğunda iman edeceği anlamına gelmez. Rabbimiz mesajı melekler vasıtasıyla göndermiş olsa idi o zaman da biz melekleri nasıl izleyelim denecekti. Asıl hedef iman etmek değil işi yokuşa sürmekti.

4. Peygamberlerin davetine en çok şehrin önde gelenleri (mele, mütref, müstekbir) karşı çıkmasının sebebinin ne olabileceğini anlamak ve günümüzle karşılaştırmak (Lise ve üstü seviyesi)

5. Daveti insanlara ulaşmasında her türlü meşru yöntemi kullanmak gerekir. İnsanların daveti kabul etmemeleri karşısında umutsuzluğa kapılmadan sabırla mücadeleye devam etmenin gerekliğinin kavranması. (Lise ve üstü seviyesi)

6.Peygamber istediği kişiyi hidayete ulaştıramaz. Ki bu kişi peygamberin oğlu dahi olsa…  Hidayet kişinin dilemesi ve Rabbimizin takdiri iledir.

 

2.2. ÖNE ÇIKAN KAVRAMLAR

 

2.3. ETKİNLİK-YÖNTEM//MATERYALLER

 

3. Genel Kültür

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.