06 Ekim 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Yaz Okulu Hakkında

 

Yaz Okulu Pusula Çocuk Kulübü (2012’den itibaren) ve Genç Pusula (2014’ten itibaren) bünyesinde yaz ayında bir ay süreyle hafta içi programlanmış ders ve etkinlikleri kapsar.

Hedefimiz sadece kuru bir bilgi yüklemek değil, bilgiyi amele ve ahlaka dönüştürecek kişilik ve kimlik oluşturmasına katkıda bulunmaktır.

Yaz Okulu Temel İslami Bilgiler ve Kültürel, sosyal, sportif, yarışma, gezi etkinlikleri olmak üzere iki bölümden oluşur.

Ayrıca çeşitli yarışma ve etkinliklerle öğrenme süreci desteklenir.

 

1. Temel İslami Bilgiler

Kur’an-ı Kerim, ahlak, İlmihal, siyer ve talim derslerinden oluşur.

Yaz Okulu 2017: Kur’an-ı Kerim; hergün 2 ders saati, Ahlak; haftada 3 ders saati, İlmihal; haftada 3 ders saati,Siyer; haftada 2 ders saati ve Talim Dersi ise her gün 20’şer dakika olarak uygulanmıştır. (Diyanet İşleri Yaz Okulu Kitapları)

Yaz Okulu 2016: Kur’an-ı Kerim; hergün 2 ders saati, Ahlak; haftada 3 ders saati, İlmihal; haftada 3 ders saati,Siyer; haftada 2 ders saati ve Talim Dersi ise her gün 20’şer dakika olarak uygulanmıştır. (Diyanet İşleri Yaz Okulu Kitapları)

Yaz Okulu 2014: Kur’an-ı Kerim; hergün 2 ders saati, Ahlak; haftada 3 ders saati, İlmihal; haftada 3 ders saati,Siyer; haftada 2 ders saati ve Talim Dersi ise her gün 20’şer dakika olarak uygulanmıştır. (3 ve 4. sınıflar EDAM ev okulu 1. kur kitapları, 5-8. sınıflar İlmihal-1 siyer-3 Ahlak-2 kitapları)

Genç pusula ise fıkıh, esma, hadis derslerini kitaplardan karma program yaparak işlemiştir.

Yaz Okulu 2013: Kur’an-ı Kerim; hergün 2 ders saati, Ahlak; haftada 3 ders saati, İlmihal; haftada 3 ders saati,Siyer; haftada 2 ders saati ve Talim Dersi ise her gün 20’şer dakika olarak uygulanmıştır.

Yaz Okulu 2012:  Kur’an-ı Kerim; hergün 2 ders saati, Ahlak; haftada 3 ders saati, İlmihal; haftada 3 ders saati,Siyer; haftada 2 ders saati ve Talim Dersi ise her gün 20’şer dakika olarak uygulanmıştır.

2. Kültürel, sosyal, sportif ve gezi etkinlikleri

AKIL OYUNLARI Zihni daha açık, dinç ve işlevsel tutmak, sahip oldukları potansiyeli geliştirmek; karşılaşılan problemler karşısında orijinal ve yeni çözüm yolları geliştirmek, pratik düşünmek, sorun durumunda doğru kararlar verebilmek gibi bir dizi beceri ve yeterliliklerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Yaz Okulu 2014:  Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2013: 1. kademe 3-4.sınıflarda uygulanmıştır.
MUTFAK Öğrencilerimizin hem annelerine yardım etmek hem de geleceğin anneleri olarak mutfak kültürü ve yemek yapma becerisini tetiklemek…
 Yaz Okulu 2016: Uygulandı
Yaz Okulu 2014: Uygulanmadı..
Yaz Okulu 2013: 2.kademe kız gurubunda uygulanmıştır. Haftada 3 saat olarak uygulanmıştır. İlk hafta: Bıçak nasıl tutulur, patates, salata nasıl soyulur ve doğranır, kıvırcık nasıl yıkanır ve salatası nasıl yapılır gösterildi. ‘. 2. hafta sofra kurmak ve sofra adabı işlendi.3. hafta ise börek ve kek yapımı olacaktır.
EL BECERİLERİ Öz güven, hayal gücü ve estetik duygularının gelişmesine yardımcı olmak, özgün tasarımlar ortaya çıkarmak, duygu ve düşüncelerini farklı yollarla ifade etmelerinin amaçlarken aynı zamanda yaratıcılıklarını ve karar verme becerilerini, gözlem ve denemelerle öğrenme sürecinde geliştirmektir.
 Yaz Okulu 2016: 
Yaz Okulu 2014: Hafta da 2 saat, Genç Pusula ve 5.8. sınıf kız öğrencilerine uygulandı. İlk hafta temel bilgilerden; iğne tutma, düğme dikme ve dikiş çeşitlerini ( düz dikiş, teğel gibi..) öğretildi. Sonra keçeden Kur’an kabı, ayraç ve ince derilerden bileklikler yapıldı..
Yaz Okulu 2013: 2.kademe guruplarında uygulanmıştır. Erkeklerde haftada bir saat kızlarda 2 saat olarak uygulanmıştır. Erkeklere çivi çakma, çekiç tutma vb el becerileri gösterilmiştir. Kızlar ise; etamin işleme, seccade kesesi yapımı, düğme, sökük dikme vb. el becerileri gösterilmiştir.
AHŞAP MAKETLER Sabrı öğreten, el kaslarının ve zihnin gelişmesine katkı sağlayan tek başına ve gurup becerisini artırır.
 Yaz Okulu 2015-16-17: Ders olarak uygulanmadı. Ancak ara zamanlarda uygulandı…
Yaz Okulu 2014: Hafta da 1 saat Genç Pusula hariç bütün guruplara uygulandı..Uçak, araba, ev, kartal, bisiklet gibi maketler yapıldı..
Yaz Okulu 2013: 1. kademe 5-8.sınıflara haftada bir saat olarak uygulandı.

 

KISA FİLM
Yaz Okulu 2014-15-16-17: uygulanmadı..
Yaz Okulu 2013: 2. kademelere haftada bir saat olarak uygulandı.

 

DÜNYADAN MÜZİK Tüm insanların yaratıcısı olan Allah’ u Teala bütün dillerin de yaratıcısıdır. Dil, insanın varlığını ifade imkânıdır. Toplumun varlığını sürdürmesinin en önemli aracıdır. Kur’an-ı Kerim’e göre ise her dil, her kelime Allah’ın bir ayetidir ve insanoğlunun dillerinin, renklerinin, kültürlerinin farklılığı, birbirini tanıması ve birbiriyle kaynaşması içindir. Dünyadan müzik derslerimizle bu kültürlerin ve dillerin farkındalığını yaşamak, ve bir ortak payda da buluşmayı amaçlarken, dillerin ve renklerin farklı olması Allah’ın varlığının ve kudretinin delillerinden olduğunu da hatırlamaktır.
 Yaz Okulu 2015-16-17: Ders olarak uygulanmadı. Ancak ara zamanlarda uygulandı… Bazı ezgiler ezberletildi…
Yaz Okulu 2014:  uygulanmadı..
Yaz Okulu 2013: 1.kademe 5-8 ve 2.kademe guruplarında uygulanmıştır.

 

 ÜLKE TANITIMI Öğrencilerimize farklı kültürleri, farklı yaşamları tanıtmak bunu yaparken de ümmet bilincini aşılamak bu çalışmanın hedefidir.Her hafta seçilen ülkeden gelen misafirimizle de bu vesileyle tanışma fırsatı bularak ufuklarını geliştirmek de amaçladığımız başlıklar arasında yer alıyor.
Yaz Okulu 2017: Ümmet Coğrafyası haftada 1 saat ismiyle Mısır, Filistin, Bosna gibi ülkeler 5-7 sınıf öğrencilerine yönelik uygulandı…

Yaz Okulu 2016: Ümmet Coğrafyası ismiyle Mısır, Filistin, Bosna gibi ülkeler 5-7 sınıf öğrencilerine yönelik uygulandı…

Yaz Okulu 2015: 

Yaz Okulu 2014: Uygulanmadı..

Yaz Okulu 2013: Haftada 2 ders saati olarak uygulandı… Bu sene ilk kez tanıtılan ülkenin oyunları da çocuklarla birlikte oynandı. 1.kademe (5-8.sınıflar) ile 2. kademe öğrencilerine uygulandı. (Mısır, Hindistan, Bosna ve Kudüs/Filistin)
 Yaz Okulu 2012: Haftada 1 ders saati olarak uygulandı… Pakistan, Habeşistan (Etopya),

 

OKUMA Öğrencileri,  yoğun programlarının içinde 1 saat süreyle ortak bir kitap okuma zemininde buluşturmak, buna ek olarak kelimeler üzerinde düşünmelerini sağlamak çalışmanın temel hedefidir.Ayrıca; her öğrenciyle yapılacak özel çalışmalarla öğrencinin okuma kapasitesini tespit edip yaz için bir okuma listesi oluşturabilmesine yardımcı olmak.
Yaz Okulu 2015-16-17: Ders olarak uygulanmadı

Yaz Okulu 2014: Bütün gruplara haftada 1 saat uygulandı. 3.4.sınıflarda Deyimlerin Gerçek HikayeLeri kitabı okundu..5.8.sınıf ve Genç Pusulaya değerler eğitimi dersleri üzerinden konular anlatıldı..

Yaz Okulu 2013: Haftada 2 saat uygulandı. Sahabelerimi Çok Seviyorum kitabı okundu.
Yaz Okulu 2012: Haftada 2 ders saati olarak uygulandı…

 

GELENEKSEL SANATLAR Öğrencilerimize hat, ebru, tezhib gibi geleneksel sanatlarımızı tanıtarak hem değerlerini tanımalarını sağlamak hem de öğrencilerimizin estetik ve sanat algılarını oluşturmak bu çalışmanın hedefidir.
Yaz Okulu 2015-2016-2017: Bütün guruplara haftada 60 dk Ebru dersı verildi.

Yaz Okulu 2014: Bütün guruplara haftada 5 saat Ebru dersi uygulandı.. Genç Pusula öğrencilerine ise ebru ile birlikte hafta da 2 saat hat dersi verildi.

Yaz Okulu 2013: 1. kademe 5-8 ve 2.kademe öğrencilerine uygulandı. Tezhip,
Yaz Okulu 2012: Haftada 1 ders saati olarak uygulandı… Tezhib, Hat, Ebru

 

SPORTİF ETKİNLİKLER  Gençlere ulaşabilmenin en kolay ve etkin yolu spordur. Sportif faaliyetlerimizle birlikte gençlerimize kurallara uyma, birlik, dayanışma, işbirliği ve paylaşma duygusu gibi değerlerin de kazandırılması amaçlanmaktadır.
Masa Tenisi Hedefler: Masa Tenisinde 4 hafta süresince; 1.Hafta: Kurallar, Tutuş Eğitimi ve Top Zıplatma 2.Hafta: Temel Duruş, Ayak Çalışması Ve Vuruş Teknikleri Eğitimi 3.Hafta: Masa Tenisi Müsabaka Aktivitesi 4.Hafta: Masa Tenisi Müsabaka Aktivitesi hedeflenmektedir.
Yaz Okulu 2014: Genç Pusula ve 3.4.sınıflar hariç diğer kademelere haftada 1 saat uygulandı.
Yaz Okulu 2013: Bütün kademelere uygulandı.
Yaz Okulu 2012: Haftada 1 ders saati olarak uygulandı…
Futbol Hedefler: Futbol’da 4 hafta süresince;1.Hafta: Isınma, Top Kontrolü, Pas Ve Destek Çalışması2.Hafta: Müsabaka içi yerleşim, koşular ve Şut çalışması3. Hafta: Futbol Müsabakası4. Hafta: Futbol Müsabakası hedeflenmektedir.
Yaz Okulu 2014: Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2013: Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2012: Futbol, sadece erkek öğrencilere haftada bir gün 60 dakika olarak uygulandı.
Voleybol Hedefler: Voleybolda 3 hafta süresince; Voleybol hakkında bılgı vermek,Voleybol da manset pası uygulamak, Voleybol da parmak pası uygulamak, Voleybolda servis atışını uygulamak.
Yaz Okulu 2014: Yaz okulunun 2. haftasından sonra Genç Pusula öğrencilerine uygulandı.
Yaz Okulu 2013: Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2012: Voleybol sadece kız öğrencilere haftada bir gün 60 dakika olarak uygulandı.
Badminton

 

 

Hedefler: Raket ve tüy toptan oluşan tenis ile benzerlik gösteren oyundur. Bir veya iki kişiden oluşan takımlar arasında oynanır. Badminton da 4 hafta boyunca, kurallar, raket tutuşu ve tüytopu atma ve badminton müsabaka aktivitesi hedeflenmektedir.
Yaz Okulu 2014: Uygulanmadı..
Yaz Okulu 2013: Uygulandı.

 

Güreş

 

 

Cesaret, güç, mertlik, dürüstlük, çeviklik ve beceri gibi özelliklerin bulunması ve Türk karakterine çok uygun bir spor dalı olması nedeniyle; atalarımızdan günümüze kadar tüm Türk toplumlarında sevilmiş ve önemsenen güreş, gençlerimizin var olan güç ve cesaretlerini sergilemek ve daha da arttırmak amacıyla yaptıkları çalışmalara bağlı olarak, güçlü, sağlıklı, dinamik ve atılgan bir gençliğin yetiştirlimesi amaçlanmıştır.Hedefler: Alçak-Orta-Yüksek duruşları yapma.2.Temel duruşları yapma 3.Tek dalma 4.Çift dalma 5.İçten ve dıştan dalma
Yaz Okulu 2014: 5.8.sınıf erkek gruplarına haftada 1 saat uygulandı.
Yaz Okulu 2013: Uygulandı.

 

DİKSİYON (GÜZEL KONUŞMA) VE RADYO Diksiyon (Güzel Konuşma); insanların kendini doğru ifade edebilmesi ve karşısındakilere iletmek istediği mesajı istenildiği gibi doğru ve etkili şekilde aktarma konusunda diksiyonun önemi büyüktür.Diksiyon; sesleri, sözleri, vurguları, anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimidir. Diksiyonun çeşitli bölümleri vardır: Heceleri belirtme, telaffuz, noktalama, ses perdesini ayarlama, inşat (şiir okuma). Bazen ton ve tarz bakımından suniliğe kaçan, bazen de günlük konuşma diline, gerçek söyleyişe yaklaşan diksiyon, edebiyat ve tiyatro anlayışıyla bağlantılı olarak gelişmiştir.Radyo; diksiyon eğitimi alan kişi/kişilerin bilgilerini pratikte uygulama imkânı bulabilecekleri bir ortamdır. Mikrofon fobisi olanların karşılarında kimse olmadığı için kendilerini rahat hissettikleri ve bu korkularını aşabildikleri bir yerdir. Özellikle çocuklar için ayrı bir heyecan olan radyo stüdyosu, özgüvenlerini geliştirme konusunda da yardımcı olacaktır.
Yaz Okulu 2014: Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2013: Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2012: Haftada 1 ders saati olarak uygulandı…

 

SATRANÇ Kız/erkek öğrenci gurupları ayrı olmak üzere iki kategoride haftada bir gün düzenlenir.Amacı:Çocukların zihni melekelerini canlandırmak, sabır, paylaşmak ve oyun ahlakını elde etmelerine katkıda bulunmak…
Yaz Okulu 2014: Genç Pusula, 5.8.sınıf kız ve erkek gruplarına uygulanmayıp, 3.-4.sınıf kız ve erkek guruplarına  haftada 1 saat uygulandı.
Yaz Okulu 2013: 1. kademe 3-4. sınıflara haftada bir saat olarak uygulandı.
Yaz Okulu 2012: Haftada 1 ders saati olarak uygulandı…

 

Pratik Arapça  Arapça, kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerim’in dilidir. Kur’ân apaçık bir dille, Arapça olarak indirilmiştir. İslam dininin ana kaynaklarından birisi olan Peygamber Efendimiz(sav)’in sözleri de Arapçadır.Geleneğimizi öğrenmemiz, dinin ilk dönemden itibaren yorumlanış ve algılanışını görmemiz açısından Arapçanın apayrı bir önemi mevcuttur.Yeni yetişen neslin kendi kültürel değerleri ile bağını kurmasında Arapça öğretiminin önemli ve öğrenilmesinin zenginlik olduğuna inanıyorz.
Yaz Okulu 2014: Genç Pusula Öğrencilerine uygulandı. ( Günlük konuşma dialogları, sayılar, günler, haftalar,gibi…)
Yaz Okulu 2013:  Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2012: Uygulanmadı

 

Pratik İngilizce Günlük konuşma dialogları ile birlikte okul derslerine yardımcı olacak konuların işlenilmesi..
Yaz Okulu 2014: .Her guruba ( Genç Pusula Hariç) hafta da 2 saat uygulandı.
Yaz Okulu 2013: Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2012:Uygulanmadı.
SİNEMA Haftada bir kız/erkek öğrenci gurupları ayrı olmak üzere dönüşümlü olarak düzenlenir.Amacı:Yerli ve yabancı seçkin, nitelikli, popülere teslim olmadan değerimize değer katacak filmleri seyretmek ve kritiğini yapmak.
Yaz Okulu 2014: Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2013: Sadece 3-4.sınıflara uygulandı. Özgür Ruh, Stuart 1-2,
Yaz Okulu 2012: Haftada 2 saat olarak uygulandı… Cennetin Rengi, Neşeli Ayaklar, Oyuncak Hikayesi-1, Allah’ın Sadık Kulu: Barla

 

GEZİ Her hafta kız ve erkek öğrenciler ayrı olmak üzere düzenlenir.  Tarihi ve doğal güzellikleri olan mekânlar gezilir. Kamu kurumları ve STK’lar ziyaret edilir.İstanbul’un tarihi ve doğal güzelliklerini görmek, bilgi sahibi olmak… STK ve kamu kurum ve kuruluşlarına ziyarette bulunarak düşünce köklerimize yolculuk yapmak, bilgi ve görgümüzü artırmak. Pikniklerde çeşitli yarışmalar, aktiviteler gerçekleştirilir.
Yaz Okulu 2017:

Yaz Okulu 2016: Haftada iki gün erke ve kız öğrenciler ayrı ayrı gezi/yepikniğe götürüldü.

Yaz Okulu 2015:

Yaz Okulu 2014: Haftada bir gün sadece piknik alanlarına gidildi.(saat 8.30-16.00 saatleri arasında) 1. Bayrampaşa Belediyesine ait Kemerburgaz Piknik Alanı. 2.Bağcılar Belediyesine ait Kirazlı Bend Piknik Alanı,  3.Bayrampaşa Belediyesine ait Kemerburgaz Piknik Alanı, 4. Eyüp Belediyesine ait Kurt Kemeri Piknik Alanı.Genç Pusula, 5.8.sınıf kız ve erkek grupları Ramazan ayının girmesiyle birlikte ilk Cuma; Fatih Camii ve İHH İnsani Yardım Vakfı. 2.Cuma : Eyüp Sultan Camii ve Pier Lottiye çıkıldı.

Yaz Okulu 2013: Haftada bir gün sadece piknik alanlarına gidildi. (saat 8.30-16.00 saatleri arasında)  1. Sultan Gazi Belediyesine ait Mimar Sinan Kent Ormanı, 2. Bağcılar Belediyesine ait Kirazlı Bend Piknik Alanı, 3. Eyüp Belediyesine ait Kurt Kemeri Piknik Alanı  4. Haliç’te deniz kenarında açık alanda Piknik, İnsan Medeniyet Hareketi ziyareti, İftar ve Sertifikaların verilmesi saat:15.00-23.30 saatleri arasında
Yaz Okulu 2012: Haftada bir gün saat 9.30-15.00 saatleri arasında uygulandı… Emirgan Korusu, Fatih Cami ve Külliyesi, İHH (İnsani Yardım Vakfı) ziyareti, Gülhane Parkı, Ayasofya, Sultan Ahmed

 

Geleneksel Oyunlar  Unutulmuş sokak oyunlarını gün yüzüne çıkarmak, öğrencilerin sosyal iletişim kurmayı, paylaşmayı, işbirliği ve yardımlaşmayı, birlikte problem çözmeyi öğrenmesi amaçlanıyor.
Yaz Okulu 2014: 5-8. sınıf kız ve erkek gurupları hariç diğer tüm guruplara haftada 1 saat uygulandı. ( Beş taş, köşe kapmaca, sek sek, sandalye kapmaca, mendil kapmaca, tavşan kaç tazı tut vb oyunlar öğretildi)
Yaz Okulu 2013:  Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2012: Uygulanmadı.

 

Origami Origami, kağıt katlama sanatıdır.Stres atma , el becerisini geliştirme, sabrı öğrenmeleri ve çocukların zeka gelişmesi için yararlıdır. Normal bir kağıdı defalarca katlayıp sonunda bir obje ortaya çıkarılır.
Yaz Okulu 2014: 3.4.kız ve erkek sınıflarına haftada 1 saat uygulandı. ( lale, kurbağa, kuş, tuzluk, gemi yapıldı.)
Yaz Okulu 2013:  Uygulanmadı.
Yaz Okulu 2012: Uygulanmadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.