23 Nisan 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
GenelSergi

Hanzala Sergisi Bayrampaşa’da

22-24 mayıs 2015 tarihleri arasında sergimiz gezilebilir

Pusula Eğitim Kültür Sanat ve Yardımlaşma Derneğimiz tarafından Filistinli karikatürist Naci el Ali tarafından çizilen “Bir uyanış bin diriliş bir yürüyüştür Hanzala Karikatür Sergisi” açıldı.

Filistinliler için çok büyük anlam ifade eden karikatür karakteri Hanzala, Naci El-Ali tarafından, her çizgisinin altında sırtı dönük, birkaç diken saçı olan ve daima 10 yaşında bir çocuk olarak resmedildi. Naci El-Ali’nin Filistin’de yaşanan dramı anlatmak için oluşturduğu Hanzala, İsrail’in uyguladı vahşet ve yıkım politikasına karşı mücadeleyi en iyi anlatan çizgi karakter olarak öne çıkıyor…

Filistinlilerin, İsrail işgali altında yaşadıklarını en iyi anlatan isimlerin başında gelen karikatürist Naci El-Ali’nin en önemli karakteri ‘Hanzala’ sergisi Bayrampaşa Merkez Camii yanında 22-24 Mayıs Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri boyunca açık kalacak.

Sergide ve kermeste görev alan gönüllülerimize hassaten hanımlarımıza, öğretmen, pusula çocuk ve genç pusula öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

Sergi ve Kermesle ilgili fotoğrafları görmek için tıklayınız

Naci el Ali kimdir?
Naci el Ali Filistin davasının meşhur isimlerinden… 1938 senesinde doğdu. İsrail işgali sebebiyle ailesiyle beraber küçük yaşta Filistin’den göç etmek zorunda kaldı. Bir süre Lübnan’daki mülteci kamplarında yaşadı. Sabra ve Şatilla Katliamı’na bizzat tanıklık etti.
Hanzala kendini şöyle tanımlar: “Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba (Filistinliler işgalin ardından Filistin topraklarında İsrail Devleti’nin ilan edildiği 15 Mayıs 1948′i Nakba yani büyük felaket günü olarak tanımlar.) Kız kardeşimin adı: Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım.”
Küçük yaşta yaşadıkları kendisini derinden etkiledi. 1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Özellikle Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle kısa zamanda fark edildi. Çeşitli yayınlarda yer alan çizimleriyle ilgi gördü.
Vatanından koparıldıktan sonra İngiltere’de yaşıyordu. Karikatürleri Siyonistleri çok rahatsız ediyordu. En az sapan taşı kadar tehlikeli çizgiler çizen Naci Ali’yi MOSSAD katletti. (29 Ağustos 1987)
Ama başlattığı savaş sürüyor. Çizgi savaşını bir kadın çizer sürdürüyor.
Ölümünden sonra Naci Ali “Kanı ile Filistin’i çizen sanatçı” olarak tanındı. Naci el Ali, geride 40 bin eser bıraktı. Her çizgisinin altında sırtı okuyucuya dönmüş küçük bir çocuk vardır. Hep 10 yaşındadır. Çünkü Naci el Ali yurdundan kopartıldığında o yaşta idi. Diken diken olmuş saçlarıyla Hanzala, Filistin dramını haykırır dünyaya.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.