27 Nisan 2024
Genç PusulaGenelözel program

GENÇLER: “KUDÜS DAVASINI SAVUNMAK EN ÇOK BİZE YAKIŞIR”

7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu ile Gazze, Filistin, Kudüs ve Mescidi Aksa konusu daha yoğun bir şeklide Türkiye ve dünya gündeminde yer aldı. Bizlerde pusula ailesi olarak gerek bizzat gerekse kardeş kuruluşlarla ortak birçok etkinlik gerçekleştirdik.

Bu kapsamda GENÇLER ÖZGÜR FİLİSTİNİ KONUŞUYOR başlıklı 2 oturumluk sempozyum düzenledik. Sempozyumda gençlerimiz Filistin konusunu -tarihsel arka planı da içerecek şekilde bütün yönleriyle ele aldılar.

Cevatpaşa Bilgi Merkezinde yapılan sempozyumda mekân özenle dizayn edildi. Tamamıyla el işi ve çocuklarımızın daha önceden yaptığı etkinlik materyalleriyle sahne arkası ve ortam düzenlendi. Ayrıca Filistin İçin Bir Not Bırak panosu ve yine geçmiş haftalarda çocuklarımızın hazırladığı el emeği çalışmalar sergilendi. Herşey en ince ayrıntısına kadar düzenlenmiş olarak misafirlerimizin gelmesiyle program başladı.

Sempozyum Kuranı Kerim tilaveti ile açıldı. Genç kardeşimiz Harun Vayis Bakara Suresi 120-123.ayeti kerimelerini tilavet etti ve mealini verdi. Pusula Derneği Başkanı Dr Nazım Nasuhbeyoğlu selamlama konuşması yapmasının ardından Filistin Tarihi başlıklı 1.oturum Hilal Özkul başkanlığında açıldı.

İslâm Öncesi Dönemden Kudüs’ün Fethine: Filistin başlıklı sunumu Berin TÜCCAR yaptı. 1.oturumun 2.konuşmacısı Rüveyda GÖNÜLKIRMAZ ise Kudüs’ün Fethi ve Haçlılardan Geri Alınması başlıklı sunum gerçekleştirdi. 1. Oturumun son konuşmacısı Meryem ARSLANBAŞ ise Osmanlı Dönemi ve II. Abdülhamid’in Filistin’i Himayesi başlıklı tebliğini sundu. Başarılı sunumların ardından gençlerimize Pusula Yönetim Kurulu üyemiz Fatme Tunç tarafından günün anısına Filistin atkısı takdim edildi. (Konuşma metinlerinin tamamına ulaşmak isterseniz konu başlıklarına tıklamanız yeterlidir).

Oturuma 15 dakika ara verildi. Verilen arada Hamas İzzettin Kassam Mücahidlerinin günlük yiyeceği hatırasına misafirlerimize HURMA ve SU ikram edildi.

Verilen aradan sonra 2.oturum başladı. Oturum Başkanı Abdullah Erdem SADIKOĞLU tarafından 100 YILLIK ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ başlıklı oturum açıldı. Halit ERSOY, İşgal Sürecinde Kırılma Noktaları;  Faruk ALPARSLAN İzzeddin Kassam’dan, Ahmet Yasin’e Mücadelenin Önderleri; ve Mustafa Yavuz KAVZAN ise Milat: Aksa Tufanı Sonrası Mesuliyetlerimiz başlıklı sunumlarını yaptılar. (Konuşma metinlerinin tamamına ulaşmak isterseniz konu başlıklarına tıklamanız yeterlidir).

Soru cevap bölümünde dinleyiciler ve müzakereciler sorularla konuyu açtılar. Programın son konuşması, konuyu bir bütün olarak özetleyen ve yanlış anlamaları düzelten dernek başkanımız Nazım Nasuhbeyoğlu tarafından yapıldı. Özetle: “Yahudilerin Hz. Davud ve Hz. Süleyman dönemlerinde tevhid ehli oldukları, sonraki yıllarda saptıkları, M.S. 70 yıllarda Roma İmparatorluğunun darbesiyle bölgede bir daha devlet olamadığı, bu sebeple de Yahudi inanışın da Kudüs’ün yerinin zayıfladığını, ancak 1850 yılların ortasından itibaren Avrupa’da milliyetçilik akımının artması, Rusya’dan Aşkenaz Yahudilerinin kovulması ve 1897 yılında I. Siyonist Kongrenin yapılması ile ortak yurt arayışının hızlandığı ve ideolojik bir boyut kazandığı, Tarihte Yahudilerin en çok Hıristiyanlarla karşı karşıya geldiğini, Müslümanların hakim olduğu toplumlarda Yahudilerin huzur içerisinde yaşadığını belirtti. Siyonizmin seküler ve ırkçı bir ideolojik bir yapı olduğunu, dini bir hareket olmadığını, Hamasın kökeninde Müslüman Kardeşler olduğu, siyonist ve batılı güçlerin Hamasa düşmanlıklarının Müslüman kimliğinden dolayı olduğunu vurguladı.” sunumların ardından gençlerimize organizasyonda büyük çaba gösteren Zafer Özdemir tarafından günün anısına Filistin atkısı takdim edildi.

Sempozyum Organizasyon Komitesi olarak; sunum yapan, görev alan gençlerimize, katılım gösteren pusula ailemize teşekkür ederiz.