TRANSHÜMANİZM DİN MİDİR?
Pusula Derneği ve Bayrampaşa Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen Aylık Düşünce Söyleşileri devam ediyor. Bu ay “Transhümanizm ve Din” başlıklı seminerimiz yapıldı. Konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şinasi Gündüz hocamız katıldı. Yoğun katılımın olduğu sohbette hocamızın güzel ve akıcı sunumu ile konu birçok yönüyle anlatıldı.
Transhümanizm kavramının ilk kullanımı, materyalist ve pozitivist düşünce akımları ile olan yoğun ilişkisi, hümanizmin, seküler hümanizme doğru kayışı, merkezde yer alan “Tanrı” anlayışı yerine, merkeze insanı koyan adeta “insanın tanrısının yine insan” olduğu anlayışını savunan bu akımın kendini “sınırlayan” bütün engelleri kaldırma, uzun vadede ölümü dahi alt etmeyi düşünen, mutlak özgürlük, Allah’tan müstağni anlayışı konuşuldu. Aslında ilk insandan itibaren ölümsüz olma çabası insanoğlunun isteğidir. İblis Hz. Ademi ve Hz. Havva’yı “ölümsüz olma tuzağı” ile kandırmıştı.
Katılımcılara ve hocamıza teşekkür ediyoruz.
Programa ait ait videoyu izleyebilirsiniz.
Aylık Seminerlerimizde mart ayı programında Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez hocamız konuşmacı olarak katılacaktır.
“Bu kavram ilk defa İngiliz Biyolog tarafından 1957 yılında kullanılmıştır. Tanımını şöyle yapmıştır: “İnsan ırkı, insan tabiatıyla yapısıyla ilgili yeni imkanları kavrayarak ve kullanarak kendisinin ötesine geçebilir kendisini aşabilir…” Transhümanizmin felsefi arka planında, kabaca modernizmin başlangıcı olarak bilinen Fransız İhtilali ve “aydınlanma dönemi” düşünce yapısını kendisine temel alır. Bu düşünce de insan merkezdedir. İnsan merkezli bir evren, insan merkezli bir hakikat anlayışı ve insan merkezli bilgi ve bilim tasavvuru vardır… İnsanın kendisini sınırlayan kısıtlılıklardan kurtulması ve mutlak anlamda özgürleşmesi kendi varlığını kavramasıyla mümkündür şeklinde düşünürler… Bu düşünce 19.yüzyıl ortaları ve 20.yüzyılın ortalarına gelindiğinde seküler hümanizme zemin hazırlamıştır. Seküler hümanizm, aklı ve bilimi İslami bir terminoloji ile söyleyecek olursak ilahlaştıran bir anlayıştır. Adı konulmamış bir din gibi… Bu anlayış özü itibariyle pozitivist ve materyalisttir… Transhümanistlere göre, insan teknolojik ve bilimsel verilerle yeniden üretilebilir. İnsan doğasını tamamıyla değiştirebiliriz demektedirler… (Gen, bilişim teknolojileri)
Transhümanizm adı konulmamış bir dindir?