29 Mart 2024
GenelSeminer

Alışveriş Kültürümüz Var mı?

derneğimizde Filiz Seydiler hanım tarafından “Aile ve Alışveriş” konulu seminer verildi

Derneğimizde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Sağlığını Koruma Hizmetleri Eğitim Faaliyetleri kapsamında Filiz Seydiler Hanım  tarafından “Aile ve Alışveriş” üzerine seminer verildi.

19 Mart Çarşamba günü saat 14.00–15.30 arası verilen seminerde; gerçek ihtiyaçları belirleme, alışverişin temel kavramları, mesafeli satış, kapıdan satış ve sorun çözme mekanizmaları nelerdir, bu başlıklar üzerinden detaylı bir şekilde anlatıldı.

Alışverişe çıkarken muhakkak bir liste yapılması ve bu listenin dışına çıkılmaması, plana sadık kalarak gereksiz alışveriş ve israfı önleriz, indirimli satışların cazibesine kapılarak ihtiyacımız olmayan bir şeyi almamamız gerektiği, aldığımız bir ürünün garanti süresi, ürün işlevlerine dikkat edilmesi, özellikle gıda, ilaç, temizlik bakım gibi ürünlerin üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerektiği, özellikle dayanıklı tüketim mallarında garanti belgesi alınıp yetkililer tarafında onaylatılması, alışveriş esnasında mutlaka fiş, fatura teslim fişi gibi bir belge alınması  gerektiği, bilhassa marketlerden çok ürün alındığında fişlerin kontrol edilmesi gerektiği bir ürünün iki kere birden yazılması olasılığına ve indirimli ürünün kasa da farklı bir fiyatla karşımıza geleceğine dikkat etmemiz gerektiği anlatıldı.

Bir diğer önemli ayrıntı; insanların çoğu ağırlıklı olarak sağ taraflarını kullanır ve sağ yanlarına yönelmeye yatkındırlar. Bu sebeple dikkat çekmesi ya da satılması öncelikle istenen ürünler mağazaların sağ kısmına yerleştirilir.Böylece tüketicide satın alma davranışı körüklenir.Böylece asıl almak istediği dışında bir çok alışveriş yapılır ve bütçe zorlanır.

Büyük alışveriş merkezlerinde, marketlerde çalan müzikler bilinçli seçildiği, amacı kişiyi gerçeklikten koparıp muhakeme yeteneğini zayıflatmaktır.

Kapıdan satışta çok dikkatli olunması; alışverişe ilişkin yazılı sözleşme yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunlu olduğu, tüketicide; yazılı sözleşmeyi imzalamalı ve kendi el yazısı ile tarih atmalıdır. Gelen satıcıdan mutlaka Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nden alması gereken “kapıdan satış yetkili belgesi” ni istememiz gerektiği, malı teslim aldığımız tarihten itibaren 7 gün içinde gerekçe göstermeksizin cayma hakkına sahip olduğumuzu, cayma süresi dolmadan satıcıya hiçbir şekilde ödeme yapmamamız ve senet imzalamamamız gerektiği, sözleşmede cayma hakkına aiy ibareyi görmeden asla imza atmamamızı, acele karar vermemizi isteyen isteyen satıcılara karşı dikkatli olunması ve satış sözleşmesinin bir nüshasını mutlaka satıcıdan almamız gerektiği, tek bir senet imzalanmamasına, sözleşme tarihinin, imzalanan tarih olmasına dikkat edilmesine,

Satın aldığımız mal veya hizmet ayıplıysa; öncelikle satıcıyla görüşülmesi gerektiği, satın alınan herhangi bir mal veya hizmette gözle görünür bir ayıp varsa 30 gün; kullanım sırasında ortaya çıkan ayıplarda 2 yıl; konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda kullanım sırasında ortaya çıkan ayıplarda 5 yıl; eğer şikayet telefonla iletiliyorsa sorulan sorula karşısında  ilgili belgeleri yanımızda bulundurmalı, konuştuğumuz kişinin adını ve soyadını öğrenmemizi, konuşmanın saati, tarihi ve mağaza yetkilisine bir dilekçe gönderilmesi; eğer şikayet yazılı bildiriliyorsa, malın özelliklerini, nerede ve ne zaman satın alındığı ve ne kadar para ödendiği, sorunun ne olduğu, kimlerle görüşüldüğü, yerine ulaştığını belgeleyebilmemiz için iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi, kopyalarını mutlaka bulundurmamız gerektiği, makbuz ve garanti belgesi gibi belgelerin aslını değil kopyası gönderilmesi gerektiği anlatılarak seminerimiz son buldu.

Verdiği seminerden dolayı Filiz Seydiler Hanıma ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

Bir sonraki seminerimiz; 16 Nisan Çarşamba günü saat 14.00 te Saime Şakacı tarafından “ Ev Kazalarında İlk Yardım” olacaktır.