29 Mart 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
Genel

Bayrampaşa “Haram Varsa Ben Yokum” dedi

bayrampaşanın her yerinde haramlardan kaçınma ile ilgili ayet ve hadisler asılarak duyarlılık oluşturulmaya çalışıldı

Bayrampaşa’daki direkler arası afişlerde “Haram varsa ben yokum” sloganıyla haramlardan kaçınmamızı ve güzel hasletlerle donanmamızı emreden ayetler yer aldı… Ayrıca Mısır’daki zulmü ve idamları telin amacıyla afişlerde ilgili logoyu kullandık…

Pusula Derneği olarak her sene üst bir başlık belirleyerek o başlığa uygun çeşitli faaliyetlerde bulunmaktayız. 2012-2013 döneminde “Çocuklarımıza Namazı Nasıl Sevdiririz” üst başlığı altında bir dizi etkinlik düzenlenmişti.

Bu dönemde ise Haramlardan kaçınma konusu ele alınıyor. Bu doğrultuda Müslümanca Yaşamın İmkanı: Haramlardan Hicret konulu konferans verilmişti.

Bilindiği gibi Rabbimizin kesinlikle yapılmasını yasakladığı işlere haram diyoruz. Haram koyma yetkisi Allah ve Resulüne aittir. Temiz, hayâlı, iffetli bir birey ve toplum olmanın yolu haramlardan kaçınmakla olur. Temel amaç “can, akıl, din, ırz ve malı” korumadır.

İnsanoğlu yaratılış itibariyle iyiyi veya kötüyü seçebilme potansiyeline sahiptir. İnsan bazen nefsine yenik düşerek haram işleyebilir. Ancak Rahmeti her şeyi kuşatmış olan rabbimiz bizlere tevbe gibi bir imkân vererek işlediğimiz hatadan dönme pişman olma ve arınma imkânı sağlamaktadır. Günahsız hiçbir nefis yoktur (peygamberler özel korunmuşlardır). Aslolan günah işlememek değil günaha alışmamaktır. İnsan günaha alışırsa günah sıradanlaşır, alenileşir ve günah işleyen kişi o günahından utanmadığı pişman olmadığı gibi kötülüğün yaygınlaşmasını ister. Herkesin o kötülüğü işlemesini teşvik eder ki günahın baskısından kurtularak “haramı doğallaştırsın”.

Haramın küçüğü büyüğü olmaz!.. Önce küçük diye başlayan günahlar sonra kişi farkına bile varmadan büyük günahlara yol açar… Tıpkı her yangının küçük bir kıvılcımla başlaması gibi… Yangın yayılmadan söndürülmelidir.

Tarih boyunca Hakkın yanında olanlar kötülüklerle mücahede ettikleri gibi batılın yanında bulunanlarda şirkin, haramın yaygınlaşması için bütün yöntemleri kullanmışlardır. İletişim araçlarının hızla yaygınlaştığı çağımızda yazılı, görsel ve sosyal medya aracılığı ile Müslüman toplumlarda da hızla günaha/harama karşı duyarsızlaşma ile karşı karşıyayız.

Müslüman toplum “harama haram diyememe” ile karşı karşıyadır. Haram fiiller açıkça bireysel tercihlere bırakılmış durumdadır. Harama karşı tepki neredeyse yok mesabesindedir. Konu “özgürlük” bağlamında ele alınarak hakikati ortaya koyanlar “özgürlük” karşıtı olarak nitelendirilmektedir. Küresel güçler ve yerli rejimler tarafından günahlar teşvik edilmektedir.

İman/salih amel/ahlakımızı güçlendirerek şeytan ve şeytani güçlerin telkin ve çabalarını boşa çıkarabiliriz. Rabbimiz namazı dosdoğru ikame etmenin kötülüklerden alıkoyduğunu, harama yaklaşmayın uyarısı ile de harama bulaşmadan korunmanın yolunu göstermiştir. Hayrın yaygınlaşması ve şerrin defi için çaba göstermek, İslam dışı güçlerle mücadele etmek gelecek nesillerimizin kurtuluşu için gereklidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.