23 Kasım 2024
PUSULA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
GenelSeminer

İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Derya DEMİRCİ Hanım tarafından ev kazalarında ilk yardım konusunda seminer verildi

16 Nisan Çarşamba günü saat 14.00–15.30 arası verilen seminerde; Başımıza gelebilecek olan kazalara karşı yapmamız gereken ilk müdahale nasıl olmalı ve nereler aranmalı, olay yerinde hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiği üzerine konuşuldu.

Çoğu zaman kulaktan dolma bilgilerle hareket edildiği için, asıl müdahale nasıl olur bunun farkında değiliz. Dün gerçekleştirilen seminer de Hava Yolu tıkanıklığı, yabancı cisim tıkanmaları, iç ve dış kanamalarda ilk yardım, yanık, kırık, elektrik çarpması, zehirlenme gibi konular üzerinden bilgilendirilme yapıldı.

112’i arandığında; önce sakin olun, adınızı, soyadınızı, telefon numaranızı, olayın tanımı, hasta/yaralının sayısı ve durumu, kesin yer ve adresi, ilk yardım yapıldıysa ne yapıldığının belirtilmesi ve telefonu 112 Acil Servisi kapatmadan bizim kapatmamamız gerektiği;

Olay yerinde yapılacaklar; Hasta/yaralı oynatılmamalı, yaşam bulguları yönünden değerlendirilmeli ( bilinç, solunum, nabız, kan basıncı, ve ateş) kırık ve kanama yönünden değerlendirilmeli, sıcak tutulmalı, hasta/yaralı bilinci kapalıyken kesinlikle ağızdan hiçbir şey verilmemeli eğer verilirse bilinç kapalı olduğundan direk akciğerlere gider ve su toplar durumu daha da kötü olabilir, hemen 112 aranıp kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden oynatılmamalı;

Hava yolu tıkanıklığı; Tıkanma iki şekilde olur. Kısmi ya da tam olabilir. Kısmi tıkanma belirtileri; öksürük, nefes alabiliyor olması ve konuşması. Bu durumda hastaya dokunulmaz öksürmeye teşvik edilir.

Tam tıkanma belirtilerinde ise;  Boğaza yabancı bir cisim kaçtığında nefes alamıyorsa, acı çekip ellerini boğazına götürüyorsa, konuşamaz ve rengi morarmışsa, bu durumda hastanın bilinci açıksa hasta/ yaralının arkasında durarak iki kürek kemiği arasına 5-7 kez süpürür tarzda vurulur bu fayda vermiyorsa Heimlich Manevrası (Karına bası uygulama) yapılır.

İç Kanama durumlarında; nabız, kan basıncı, ateş kontrol edilir, üzeri örtülür, kırık şüphesi yoksa ayaklar 30 cm yukarı kaldırılır, 112 aranır, kesinlikle yiyecek, içecek verilmez hareket ettirilmez.

Burun kanamalarında; Hasta/yaralı sakinleştirilir, oturması sağlanır, başı hafifçe öne eğilir ve burun kanatları 5 dk süre ile sıkılır.Kanama durmazsa doktora gidilir.

Yanıklar da; Yanıklarda yanığın derecesine göre hareket edilmesi gerektiği birinci yanıklarda 20 dk. Çeşme suyu altında tutulması, kesinlikle diş macunu, un gibi şeylerin sürülmemesi (oradaki hücreleri etkileyebildiğinden dolayı), su toplamış yerlerin patlatılmaması (çünkü o suyun iyileştirici özelliği olduğundan), kişi alevlere maruz kalmışsa ateş hapsedilerek çarşaf, battaniye gibi bir şeyle kişinin sarılarak ateşin söndürülmesi ve kıyafetlerin kesilerek çıkartılması, yanık bölgesinin temiz ve nemli bezle örtülmesi gerektiği belirterek, kırık, elektrik çarpması ve zehirlenme gibi konulara da değinilerek , özellikle de çoğumuzun bilmediği belki de haberi olmadığı bir detayı da bizimle paylaştı. Zehirlenme olaylarına karşı “Zehir danışma merkezi 114” ‘ü arayarak durumumuz hakkında bilgi almamız gerektiğini belirterek  seminerimiz son bulmuştur.

Verdiği seminerden dolayı Derya Demirci Hanıma ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

Bir sonraki seminerimiz; 14 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00 te Derya Demirci tarafından “BESLENME VE BESİN HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ” olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir